Lenja pita sa jabukama
25/03/2019
: 8
: 40 min
: 20 min
: 60 min
: Lako
Autor: Dijana Đuričić
Sastojci
- Testo –
– 250gr svinjske masti - – 100gr šećera
- – 500gr brašna
- – 1 prašak za pecivo
- – 100ml mleka
-
Fil –
– 1kg jabuka - – 4 kašike šećera ili više ukoliko su jabuke kisele
- – 1 vanil šećer
- – 1 kafena kašičica cimeta
Uputstvo
- Korak 1 – Testo: Mast i šećer mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
- Korak 2 – Dodati ostale sastojke i umesiti testo.
- Korak 3 – Testo umotati u foliju i ostaviti u frižideru, kako bi se stegla mast.
- Korak 4 – Fil: Jabuke narendati i staviti u šerpu, dodati šećer, cimet i vanil šećer
- Korak 5 – Sve zajedno promešati i kratko prokuvati dok se šećer ne istopi.
- Korak 6 – Testo podeliti na dva dela i razvući oklagijom.
- Korak 7 – Testo probušiti viljuškom na par mesta, da se ne bi stvarali mehurići tokom pečenja.
- Korak 8 – Na prvi sloj testa nafilovati jabuke, zatim preko njih prebaciti drugi razvučeni sloj testa (takođe ga probušiti viljuškom na par mesta).
- Korak 9 – Peći u rerni na 190°C (200°C u zavisnosti od rerne) oko 20 minuta dok testo ne dobije zlatnu boju.
- Korak 10 – Prijatno.